nedelja, 9. februar 2014

Očarljivi brat naše prestolnice
The charming brother of our capital



Ena od stvari, ki je še posebej fina, da živimo, kjer živimo, je ta, da je blizu nas tako veliko zanimivih mest, kamor se lahko odpraviš, kot bi šel na kavo, kakor radi rečemo, na primer Solnograd.
 

Bo kar držalo, da to mesto spominja na Ljubljano, tako, od daleč, s panoramo gradu in stolnice, se pa ob tem vedno spomnim na eno stvar, namreč;
Pred časom sem v časopisu zasledila, kako so v eni naših najbolj opevanih ljubljanskih gostiln, ki jo skoraj kot prvo in edino izbiro povsod silijo tujcem pod nos, ko le-ti želijo pojesti kaj domačega (tudi o tem bi se dalo razpravljati, pa ne bom), ponujali reklamne razglednice svoje gostilne, seveda s posnetki Ljubljane. Ampak, izkazalo se je, da Ljubljana na dotičnih razglednicah ni bila Ljubljana, temveč Solnograd.
 

Stvar bi bila smešna, pa ni; tovrstna šlamparija me zelo moti. Kako površen moraš biti, da malo poguglaš in vzameš prvo fotko, ne da bi dejansko preveril (če že sam nisi toliko razgledan; in resnici na ljubo – tako zelo podobni pa ti panorami spet nista in poleg tega se je na gradu videla zastava, ki več kot očitno ni bila naša).
 

Gre za napakice in gre za napake. Razumem, da se zgodi, da se kdaj tudi napačne fotografije znajdejo v tisku, ampak da potem visijo nekaj časa v gostilni in šele obiskovalec opozori nanje, hm, ne vem, no …
 

Kakorkoli, lepa je Ljubljana, lep je Solnograd, a - Moje pesmi, poje sanje gor ali dol – še vedno imam rajši Ljubljano! :)

One of the things that is so good living in my best-located tiny country is that so many great and interesting cities in other European countries are so close. You can for example visit Salzburg just to have a coffee, as we say, :) but the other day we stayed there for a whole day anyway (it is needed just about three hours by car in one direction from our capital).
 

The town supposed to resemble my hometown, Ljubljana, very much, from a distance, with a panoramic view of the castle on a hill and the cathedral.
 

It really does in a way, but some people go even further. There is a restaurant in the centre of Ljubljana that is for some reason very high in tourist guides. But some time ago they printed picture postcards for advertising their restaurant. There was only one problem, on which one of the guests pointed out one day; namely, instead of showing photo of our capital, our castle and the cathedral, there was that of Salzburg.
 

It would be funny, but it isn’t. There is too much carelessness and more and more inaccuracy allaround. I wonder, how simpleminded can you be to not notice this for the whole time of the designing process and also later selling or giving them to people, hm?
 

Anyway, Ljubljana is beautiful, Salzburg is beautiful, but – The Sound of Music or not – I still prefer Ljubljana! :)

2 komentarja:

  1. Se povsem strinjam,stvar je silno površna in šlampasta!Razmišljanje avtorice si zasluži šopek na fotografiji(pet).

    OdgovoriIzbriši
  2. :-) - tisti šopek je sicer z enega groba, hehe, pa vseeno - hvala, ker je tudi meni zelo všeč!

    OdgovoriIzbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails