četrtek, 26. maj 2011

Pogrešam rdečo
I miss red



Rdečo sem imela od nekdaj zelo rada, na steklu pa se je nekako izogibam, ne vem prav dobro, zakaj. Kot da je premočna za krhko steklo, preponosna, da ne bi bila taka, kot je, presamozavestna, da bi prepuščala svetlobo skoz.
Nje se ne da redčiti s prosojnostjo, saj izgubi svojo moč, medtem, ko je barvam, ki jih najpogosteje uporabljam na steklu - od rumene, preko oranžne, do rjave - taka fina sladka medena prosojnost prav pisana na kožo.

Zadnjič, ko sem poslikavala keramiko, pa se mi je zdelo, kot da tista lepa široka belina kar kriči, da uporabim rdečo barvo. In sem jo. In zdaj sanjam o njej, tudi ko je pred mano bel papir.
Tako tudi včeraj ni bilo dvoma, katero barvo bom pograbila. Mogoče tudi zato, ker nas v tem času že obdajajo prelepi poplesavajoči maki in vse bolj se mi zdi, da so bili tudi tisti na ovalnem keramičnem krožniku prav te čudovite rože.

Ko je mak pod mojim čopičem nastajal, so na papir prileteli štirje posušeni listi oljke, kot da bi ga želeli okrasiti po svoje.

V znamenju rdeče je bil tudi torkov pogrinjek pri sestri, ko smo se punce zbrale na klepetu. Za del hrane sem tokrat poskrbela jaz (testenine-školjkice s čebulo, bučkami, olivami, paradižnikovo mezgo in kajenskim poprom).

Na bivši dan mladosti pa nam je malo za hec, malo zares družbo delala rdeča peterokraka zvezda, da smo obudili spomine na dobre stvari tistega časa, predvsem solidarnost, srčnost, pogum, voljo in pozitivni naboj. Nekje na poti smo marsikaj izgubili, se mi zdi.

Kakorkoli – šele zdaj vidim, kako sem jo pogrešala, rdečo!

I’ve always liked red, but I don’t use it much when painting glass. I’m not sure why. I feel like it’s too strong for gentle glass, too proud not to stand alone, like it is, too self-confident to let the light through herself.
It can not tolerate to loose its power, because diluting with translucency. On the other hand that sweet honey-smooth transparency suit so well to those colours that I use for glass – from yellow, across orange, all the way to brown.

The other day when I was painting ceramics I felt like that beautiful wide whiteness is screaming for colour red. And I did. And now I dream about it even with white paper in front of me.
So there was no doubt even yesterday which colour to grab. Maybe also because there are already many beautiful poppies swinging around us in this time of the year. I even think that ones on that oval ceramic plate were also those wonderful flowers.

As I was painting the poppy four dried olive tree leaves fell on the paper just like they were trying to decorate it on their own way.

Tuesday’s table decoration at my sister’s was also all in colour red. This time I prepared a part of food for the girls (pasta shells with onion, zucchinis, olives, tomato sauce and cayenne pepper).

Yesterday was our ex-holiday, The Day of Youth, as we called it in our ex common country, and we celebrated it, partially for fun and partially for real, with the red star from our ex common flag remembering all the good things from that time, above all solidarity, valour, courage, will and positive spirit. Somewhere along the way we've lost some of these I think.

Anyway - I didn’t realize till now how I have been missing it - colour red!

3 komentarji:

  1. Zanimivo ne, kako lahko prav pogrešamo neko barvo. Jaz nasploh pogrešam barve pri svojem ustvarjanju, pa vedno nekako posežem bo bolj naravnih tonih ali pa vsaj nič intenzivnega. Prav rad bi, pa ne gre :) Bo že pravi čas tudi za to. Super si ujela rdečo v tvoj mak in rdečo - bela kombinacija mi je zelo zelo všeč. Pa lepo ste obeležili dan mladosti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. delim tvoje misli in dozdevanja... res, kje so srčnost, pogum, vera v dobro... pustili smo se zbombardirat melanhoniji, nezaupanju in še čemu... smo se res? ne pa ne! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vladuška:
    Ja, vsaka barva ob svojem času. :)

    Mojca:
    Tudi moj odgovor je: ne pa ne! :)

    Hvala obema!

    OdgovoriIzbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails