nedelja, 6. februar 2011

Crngrob



Popoldne sva obiskala znamenito cerkev iz 13. stoletja v Crngrobu pri Škofji Loki, kjer so posneli nekaj prizorov za film Cvetje v jeseni.

O izvoru tega zanimivega, vendar mračnega imena obstaja kar nekaj razlag. Najverjetnejša je, da izhaja iz nemške besede erngruben, ki je sestavljena iz »ern« (orati) in »groube« (kotanja). To naj bi nakazovalo na izkopanino, saj v cerkvi visi rebro, po nekaterih podatkih kitovo, po drugih mamutovo, ena od legend pa pravi, da naj bi to rebro pripadalo ajdovski deklici, ki je delavcem pomagala graditi cerkev tako, da je z eno nogo stala na Šmarni, z drugo pa na Šmarjetni gori, zajemala vodo v Savi in pomagala prelagati ogromne skale.

Druga legenda o izvoru imena pa pravi, da je bil loški glavar zelo ponosen na višino mestne cerkve, ko pa je videl, da bo nova cerkev, ki so jo gradili v Crngrobu, višja, je hotel ponagajati delavcem. Vendar ga je, ko je stal na gradbenem odru, veter odpihnil in je omahnil na tla. Na mestu njegovega groba je zrasla črna trava. 

We visited a famous 13. century church at Crngrob near Škofja Loka town this afternoon.

There are many theories about the origin of this interesting, but rather dark name: Crngrob means blackgrave.

The most believable is that it derives from German word erngruben, which is combination of two words: “ern” (ploughing) and “groube” (pit). This indicates to an excavation and makes lot of sence, as there is a big rib hanging in the church. Some data says it’s a wale’s, some that it’s of a mammoth and other that it belonged to mythical Ajdovska girl, who helped workers building the church standing with one foot on Šmarna gora hill and the other on Šmarjetna gora hill. She was giving them big rocks and water from Sava River.

The second legend about the name says that the governor of Škofja Loka was very proud of the height of town church and when he found out about these big plans for the new church, he wanted to stop the workers. But when he was on a scaffold the wind blew him down. A black grass has grown on his grave afterwards.

Arcades in front of the church were the place where scenes from one of our most beautiful love story films Cvetje v jeseni (Blossoms in Autumn) was filmed.

5 komentarjev:

  1. Slike so čudovite. Spet. ;)
    Zanimivi sta tudi legendi. Sama bi rajši verjela v prvo, ker je pozitivnejša.

    OdgovoriIzbriši
  2. Veš, tvoj blog postaja zanimivejši od knjige Pravljična Slovenija, ki sem jo velikokrat uporabila za iskanje idej za kakšen izlet! Sedaj samo odprem tvoj blog in ideje so tu, opremljene z najbolj čudovitimi fotografijami!

    OdgovoriIzbriši
  3. Maja je to odlično napisala. Tudi jaz vedno radovedno pogledam, kje sta se tokrat potepala in znova in znova se naučim kaj novega. Krasno tudi tokrat.

    OdgovoriIzbriši
  4. Wonderful shots my dear here and thanks for visiting my blog :)

    OdgovoriIzbriši
  5. O, hvala vam! Ja, če je pa res toliko lepih krajev okoli nas, a ni res. :)

    Bachullus: Hi and thanks for visiting back! Still thinking of that tiramisu. :)

    OdgovoriIzbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails