sreda, 23. marec 2011

Stranpoti
Sideways



Dedek že od nekdaj pravi, da so stranpoti pogosto bolj zanimive od glavnih, zato nas je mnogokrat raje zapeljal skozi neznane kraje.

Te filozofije se, če se le da, drživa tudi z Mirom in tako sva zadnjič, ko sva se iz Logatca vračala proti Ljubljani, zavila na Barje in si spotoma na hitro ogledala edini še stoječi, 21. steber železniškega viadukta v Borovnici in vedno veličastno Plečnikovo cerkev sv. Mihaela v Črni vasi.

Večerilo se je že, pokrajina je bila tako čarobna, nebo pa na meji med dramatičnostjo in otožnostjo, da se je zdelo, kot da lebdiva skozi sanje.

My grandpa has always been saying that sideways are usually more interesting than the main ones, so many times he drove us through unknown places rather than using highway.

If it is possible Miro and I also use this philosophy. And so the other day when we were returning from Logatec to Ljubljana, we made a side turn through Barje (Ljubljana’s marshland). By the way we took a quick look at the 21st column, the only one left standing from what used to be a railway viaduct (built in the middle of 19th century and bombed in the Second World War) in Borovnica (= Blueberry) village and always magnificent church of sv. Mihael (St. Michael) in Črna vas (= Black village) built by our greatest architect Jože Plečnik in 1938.

It was getting dark already, the landscape was so magical and the sky was lingering between drama and melancholy – it seemed like flying through dreams.

4 komentarji:

  1. Tale dedkova ideja je pa super.
    Hvala ker nas s fotografijami popelješ po vajinih stranpoteh.

    OdgovoriIzbriši
  2. kakšni posnetki... uau!
    dedki pa... hja, imajo vedno prav ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidva sta res prava Slovenska popotnika in znanilca njenoh lepot. V vsaki stvari najdeta kaj zanimivega in lepo je biti del tega.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, dedek ima velikokrat prav, ne pa vedno. :) Se da tako fino skregati z njim... no - pasti v ostro debato, ko je pa tako trmast. :)
    Ampak vseeno škoda, da ne morem vsega deliti z vami - ravno včeraj je eno tako dobro prijavil (in spet resnično), pa kakorkoli obračam, nekako ni za javnost. :)

    Hvala za lepe besede! :)

    OdgovoriIzbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails