sreda, 19. junij 2013

Smutijevanje
Smoothie-ing



Ne vem, smešno mi je, tale vsesplošna obsedenost s smutiji; oh, kako se izogibam takemu poimenovanju, pa me zaradi bombardiranja z vseh strani včasih le zanese, ali pa, kljub temu, da počasi postajam alergična na ta izraz, enostavno popustim, ker je protitok premočan. :)
 

Kaj nismo tega počeli že od nekdaj – delali takele napitke? Samo da se jim je takrat reklo sok, oziroma, tako med nami, po domače – džus. Ja, zmiksana sadje in zelenjava, pa kakšni kosmiči, jogurt, voda, med, karkoli. V kavarnah so od nekdaj ponujali šejke in frapeje. Še vedno jih ponujajo. Napitke z enako vsebino, le da zdaj piše zraven smoothie. Ko bi vsaj smuti.
 

Razlika med nekoč in danes je le v tem, da je zdaj na razpolago mnogo več stvari, torej več eksotike pri živilih, v tehnološkem razvoju gospodinjskih strojčkov, ki omogočajo vedno več, in v znanju oziroma že kar poplavi informacij, kjer lahko izveš marsikaj nor novega, kaj vse se da zmešati.
 

Drugače pa smo doma od nekdaj delali sokove, džuse, no, smutije, če hočete, se pravi že davno preden so postali tak hit (tale zgoraj je izpod sestrinih rok, ko smo punce praznovale). Kaj pa vem, premišljujem, dopuščam možnost, da me je meni neko nevidno bistvo vsega tega smutijevanja obšlo in zato zdajle poznavalcem izpadem zelo neuka, hm.
 

Čeprav! – je pa tudi ena pozitivna stvar pri vsem skupaj; če ne drugega, jih ljudje zdaj množično pijejo, tudi tisti, ki jih, če ne bi šlo za modno muho, sicer nikoli ne bi; in kar je dobro, ni slabo! :)

I don't know, I really don't understand all this obsession with smoothies, oh how I resist to name it like this, but because this word is bombing me from allaround I sometimes get carried away or just give up, since I don’t have enough strength to fight this any more.
 

Haven’t we been doing this since like forever – making such drinks? It is just that we used to call it juice. Yes, mixed fruit and vegetables, with some flakes, yoghurt, water, honey or whatever. In cafes there were frappes and shakes since I remember. They still offer them, drinks with the same content but different name – smoothie.
 

The difference between then and now is just that today there are many more stuff, more exotic food, technological development of household appliances enable more creativity and new knowledge gives us more ideas what to mix.
 

Anyhow, in my family we have always been doing such juices, well, smoothies, if you prefer, that is – long before they became this hit (the one above is made by my sister when we girls got together and celebrated). Well, what do I know, I am allowing the possibility that my opinion is a mistake and that the core of all this smoothie-ing bypassed me and therefore I seem uneducated, hm.
 

Even though! – there is one positive thing at all this; if nothing else many people who would never drink something like this, they do it now just because it is fashionable; and what is good isn’t bad! :)

4 komentarji:

  1. Vsa super živila, ki jih je danes tako 'in' zmešati v smutije, so daleč od zdrave pamet, po moje. Tako, da je kar škoda, da si prečrtala tisto besedico :)). Je pa Viktorija Boutenko napisala nekaj odličnih knjig o zelenih kašastih sokovih. Med 'in' ter zdravo in okusno, je kar nekaj bistvenih razlik. Besedico bi pa tudi jaz imela lepšo, čeprav je smuti, kar pravega pomena - nekaj zmutiti, da je nekaj zmutil - pri nas rečemo eni čudni zmešnjavi, oziroma, če nimamo dobro načrtovanih stvari, pa potem na hitro nekaj zmutimo...Slovenščina je itak prajezik :)))
    Najbolje, da organiziraš natečaj za poimenovanje :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, dobro si tole napisala. V bistvu je ta smutomanija v bistvu odkrivanje tople vode in izraz gre tudi meni zelo na zivce. In ravno nekaj dni nazaj sem se spomnila, kako je kaki 2 leti nazaj (mogoce tudi vec:) Fructal, preden je plasiral smutije na trg, dal ven nagradno igro za najbolj izvirno ime novih napitkov. In kaj je prislo ven: Smoothie. Kdo se tukaj dela norca iz koga? Tega enostavno ne morem pozabit :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Imaš prav. Pri nas je mami že od nekdaj delala goste sokove in tako smo jim tudi rekli. Gosti sok. Zdaj so pa smoothiji, ker je globalizacija pač povsod in požira tudi naš jezik.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ha, zmuti, ja! Natečaj torej odpade, stvar rešena, hehe.

    Proti superživilom sicer načeloma nimam nič, le to, isto kot pri smutijih, da obstajajo že dolgo, ampak so zdaj karnaenkrat postali bum. Kot rečeno, nimam nič proti (tudi sama kdaj kaj poskusim), še najbolj me moti to, da se s tem ne podpira lokalna hrana (ker mislim, da je nekaj tudi na tem, da se ljudje malenkost razlikujemo tudi po tem, kje živimo, kaj jemo - ne odgovarja vsakemu vse). Pozabljamo pa tudi, da, če se zdaj že na veliko oglašujejo ta superživila, da so superživila tudi še vse kaj drugega, za nas običajnega - čemaž, med, marsikaj, kar ima super zdravilne lastnosti ... ampak to pač ni moderno, preveč navadno očitno.

    Saša, gosti sok je pa ja tako ordineri, no!, ne zadosti fensi. :) Najbolj kruto mi je, da se še sama zalotim (sicer zelo redko, a vseeno), ko kdaj rečem smuti. Kako nam perejo možgane (in kako hitro se jim pustimo)!

    Ker, res, isto sranje, drugo pakovanje, oz, kot je Vladuška lepo povedala: vse skupaj je eno navadno odkrivanje tople vode.

    OdgovoriIzbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails