nedelja, 13. februar 2011

Morski konjički na nebu
Seahorses in the sky



Na območju Tunjic blizu Kamnika so pred nekaj leti našli (med drugim) fosile morskih konjičkov, ki so stari okoli 12,5 milijona let in s tem daleč najstarejši na svetu. Našli so dve izumrli vrsti konjičkov, eno so poimenovali po obdobju, v katerem so živeli, hippocampus sarmaticus, druga pa je, kako lepo, dobila ime po naši deželici, hippocampus slovenicus.

Te najdbe so me tako očarale, da sem začela intenzivno premišljevati o novi sliki na to navdušujočo temo in prav s tem namenom sem danes v kamniški muzej zvlekla Mira.

Brez besed sva občudovala neme priče daljnih dni. Neopisljivo! Zavedanje, da so na območju, kjer danes živimo in dihamo zrak, nekoč davno davno v morskih modrinah lebdela ta ljubka, skoraj pravljična bitja, ti skoraj ne pusti spati. Sanjam morske konjičke na nebu. In kasneje naslikane. Čarobno!

Few years ago they found (among others) 12,5 million years old fossils of seahorses on Tunjice area near Kamnik town in Slovenia, which are far the oldest in the world. There were two extinct species found, one of them was named after the era, they were living in, hippocampus sarmaticus, and the other, how nice, was named after our country, where they lived, hippocampus slovenicus.

I was so impressed by these discoveries that I started to think intensively about new painting with this inspiring theme and this was the reason that I dragged Miro to Muzej Kamnik with me today.

Speechless we were admiring silent witnesses of those distant days. Indescribable! Knowing that once upon a time, long, long ago there were these adorable, almost fairytale creatures floating in the marine blue where we live today and breathe the air – it’s just something that doesn’t let you sleep. I'm dreaming of seahorses in the sky. And later on my painting. Such magic!

8 komentarjev:

  1. Uau, a res, sploh nisem vedela! Tu živim, pa tega nisem vedela, sram me je... Že vem, kam bom med počitnicami vlekla Teja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, tudi jaz nisem vedela. In ja, tudi mi si gremo tole ogledat od blizu.
    Dostikrat se mi zdi, da turisti vedo o kakih naših posebnostih več kot mi, ki tu živimo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kaj ne poveš!! Hvala, da sem lahko s tabo na zanimivih izletih, spoznavanjih, LP:)

    OdgovoriIzbriši
  4. čudovit izlet si imela... skoraj malo pravljičen :) ne dvomim, da bo krasen navdih za ustvarjanje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tvoji posti so res zaklad idej in informacij. Vse skupaj pa tako dobro fotografiraš, da nas mnoge mika, da bi se takoj odpravili tja :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Tega tudi jaz nisem vedela, pa sem z Gorenjske. Evo, to bo poleti lahko en lušten izlet. Hvala za idejo. Slike so pa, spet, super.

    OdgovoriIzbriši
  7. Znova nekaj, kar si me naučila. Toliko o tem, da nimam pojma v kakšni deželici živim. Zelo zanimivo to z morskimi konjički in koliko večji so bili kot današnji. Me prav zanima, kakšna ideja se ti je utrnila za ustvarjanje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Lepa reč, pa sem mislila, da edina ne vem tega, ker je že kar nekaj let, kar so odkrili. Sem si oddahnila. :)

    Sicer pa ne gre drugače (in tudi ni nič čudnega), če ne vemo vsega, ko pa je toliko stvari, dogodkov, odkritij, zgodbic... kje pa! Zato pa: več nas je, več vemo. :)

    Vladuška: Taki velikani so samo na plakatih (povečave), ko jih pa vidiš v živo,... jih pa komaj vidiš, saj so kot delčki nitk z učki. :) Res zelo zanimivo in neverjetno.
    Piše, da je edini odrasel primerek, ki so ga doslej našli, dolg le 5 cm.

    No, pa da ne bom vsega izdala, če boste šle gledat. :) In ja, za otroke mora biti še posebej zanimivo, ker je še polno drugih stvari za videti.

    OdgovoriIzbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails