ponedeljek, 19. november 2012

Sladka Ljubljana
Sweet Ljubljana



V deževnem nedeljskem dnevu sva se v prazno prestolnico podala na lov za Torto Ljubljana, novo slaščico, ki, tako kot naj bi se za prestolnico spodobilo, združuje dobrote z vseh koncev naše deželice in ki so jo ustvarili pod budnim očesom enega naših najpriznanejših etnologov, Janeza Bogataja.
 

Torta je narejena iz ajdove moke in semen buč, ki predstavljajo Prekmurje, fig, ki so značilne za Primorsko, kostanja, prebivalca slovenskih gozdov, medu, ki nakazuje bogato čebelarsko tradicijo, ter mandljev in čokolade.
 

Berem tudi, da se mogoče obeta razvoj presne različice te torte, v načrtu pa je že nov projekt: Piškot Ljubljana.
 

Pogrešala sem samo kakšen temu primeren lep kotiček, kamor bi se usedla in jo pojedla, tam, v središču prestolnice, tako pa sva domov prinesla dva razmajana kosa. :)

We headed to the rainy and empty Sunday capital in search for Torta Ljubljana (=Ljubljana cake), a new dessert that, like the capital itself, combines the best our little country has; buckwheat flour and pumpkin seeds represent Prekmurje region in the northeast corner, figs represent our Coast, chestnuts represent our wide forests, honey our beekeeping tradition and there is also a chocolate of course.
 

It was all supervised by one of our most acknowledgeable ethnologist Janez Bogataj.
 

I read there might be also a raw-style version of Ljubljana cake in the future and the next project is Piškot Ljubljana (=Ljubljana cookie).
 

I only missed a nice place to sit down and eat it right there, in the centre of the capital, instead we brought home two pieces not in a top shape. :)

4 komentarji:

  1. Krasne fotke. Torta je bila pa kljub razmajanosti sigurno slastna - pa še na toplem sta jo pojedla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je res, torta je bila sicer malo razmajana, ampak vsaj temperature so ji služile. :)

      Hvala, Andreja! :)

      Izbriši
  2. Nadvse zanimiva ideja, tole s torto. Sliši se precej bogata z okusi in me prav zanima kakšna je. Je preveč vsega? Ali so ti okusi skladni in ne pretežki? Lepo si ujela prazno Ljubljano.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, to si zdaj vprašala mene, ki v večini ne maram tort. :)

      Takole bom rekla: vsi, ki so jo poskusili na domači degustaciji, so pohvalili kombinacijo okusov; da nič ne tolče ven, da se lepo skladajo.
      Koneckoncev, tudi meni se je tako zdelo, mogoče mi je bilo edino v primerjavi s kostanji in figami vseeno preveč tistega "navadnega biskvita", ker mi že tak ali tako ni preveč zanj, sploh pa, če je prebledo, premlačno čokoladen.

      Ampak, kot rečeno, podpiram idejo, ker je tega pri nas že tako ali tako premalo - črpanja iz domače zgodovine, zapuščine, sestavin, česarkoli ... :)

      Izbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails