petek, 19. oktober 2012

Skriven nočni projekt
A secret overnight project



Ne vem, kaj je bilo težje - sestaviti mozaik (z vsemi urezninami, praskami, opeklinami in zaradi dolgotrajnega sklanjanja nad veliko površino bolečim križem vred) ali kasneje pretihotapiti ga na želeno mesto, ne da bi slavljenec to opazil.

Takole je bilo. Mirovemu očiju sem že davno obljubila, da mu naredim stenski mozaik in ker se je bližala njegova okrogla obletnica, sva z Mirom rekla, klinc, zdaj je pa res že čas pa tudi priložnost ne bi mogla biti primernejša.


Ker sva seveda želela, da bi se mozaik kar naenkrat pojavil na steni, torej da bi bil presenečenje, je bil najin največji problem, kako to izvesti. Namreč, ravno v tistih dneh starša kot zakleto nista in nista šla od doma za dalj časa.
 

Takó nama ni preostalo drugega, kot da sem mozaik sestavila doma, na mrežo (kar je sicer lažje zaradi večje možnosti predhodnega načrtovanja in morebitnega sprotnega spreminjanja, po drugi strani pa je toliko več problemov kasneje pri lepljenju na steno, vsaj pri tako zajetnem kosu), ga nato razrezala na manjše, daljšemu transportu primerne kose, potem pa sva se sredi noči odpravila k njima, ob vstopu umirila psa, potiho in šepetajoče, z nemalo težavami in v nenehnem stresu, da naju zasačita, nekako uspela pritrditi vse skupaj v temu namenjeno nišo, postavila nazaj že pred časom postavljen kamuflažni zastor in kolikor se je dalo odstranila dokaze o najini nočni prisotnosti.

Kljub temu, da reže še niso zastičene, oziroma kot se reče lepo po slovensko – zafugirane :), da robovi mozaika še niso obdelani in da sva bila, kot sva kasneje izvedela, vseeno malce opažena, je presenečenje na praznovanju več kot uspelo.


[Na slikah sta utrinka procesa nastajanja podobe, pred in po lepljenju koščkov na mrežo, in s praznovanja; kako izgleda končna podoba na steni, pa pokažem enkrat v prihodnje.]


I don’t know what was more difficult – to make a mosaic (together with all the cuts, scratches, burns and back pain due to many days of bending over large image area while composing it) or was it later, trying to smuggle it to a desired place without being noticed.


This is how it was. Long time ago I promised to Miro’s father to make him a wall mosaic and since his round birthday anniversary was approaching we, Miro and I decided that this is a perfect opportunity to finally make it.


But of course, we wanted to mosaic just pop up on the wall suddenly, to be a surprise for him, that’s why the biggest problem was how to do it. Namely, just in those days, contrary to my wishes, Miro’s parents didn’t leave their house for a longer period of time.


So, I had no other option than to made the mosaic at home, on the net (which is in fact easier because of much bigger possibility of pre-planning the design and eventual changing along the process and on the other hand it later causes much more problems at placing it on the wall, at least when the design is so huge), then we cut it into smaller pieces, more transport-friendly, then drove to them, calm down the dog, quietly, whisperingly and in a constant stress to be caught we somehow managed to fix everything into the wall niche and, set back the camouflage curtain and tried to remove the evidences of our night presence.


Although the fugues aren’t filled yet, the edges of the mosaic aren’t done completely and that we were, as we later found out, noticed a bit that night anyway, the surprise at the celebration was a huge success.


[The pictures show the work process before and after gluing the pieces on the net and the celebration food goodies; I'll show you how it looks on the wall when it will be completely finished.]

3 komentarji:

  1. To pa je bil nadve PROJEKT z velikimi črkami in jaz vama čestitam za podvig. Vidva sta res neverjetna z svojimi idejami in tudi z izvedbami.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super presenečenje in komaj čakam fotko dokončanega projekta.

    OdgovoriIzbriši

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails