Tradicionalna slovenska jed z bovškega konca.
Neolupljene polovičke krompirjev sem skuhala v slani vodi in jih nato postregla s skuto.
Preprosto. Okusno. Škoda le, da nisem imela nepretlačene, domače skute.
[Jed sem pripravila po receptu iz kuharske monografije Janeza Bogataja Okusiti Slovenijo.]
Ste vedeli, da imamo v naši mali deželici kar 132 narečnih poimenovanj za krompir? :)
Čompe s skuto, potatoes with cottage cheese, a traditional Slovenian dish from the Soča River valley.
Simple. Tasteful. I only regret I didn’t have an unmashed homemade cottage cheese instead.
Did you know that here in our little country we have no less than 132 dialect names for potatoes?
Čompe is just one of them, while krompir is the most widely used and therefore the official one.
Neolupljene polovičke krompirjev sem skuhala v slani vodi in jih nato postregla s skuto.
Preprosto. Okusno. Škoda le, da nisem imela nepretlačene, domače skute.
[Jed sem pripravila po receptu iz kuharske monografije Janeza Bogataja Okusiti Slovenijo.]
Ste vedeli, da imamo v naši mali deželici kar 132 narečnih poimenovanj za krompir? :)
Čompe s skuto, potatoes with cottage cheese, a traditional Slovenian dish from the Soča River valley.
Simple. Tasteful. I only regret I didn’t have an unmashed homemade cottage cheese instead.
Did you know that here in our little country we have no less than 132 dialect names for potatoes?
Čompe is just one of them, while krompir is the most widely used and therefore the official one.
Ne, to pa res nisem vedela. Se pa ne čudim in kar mi je najbolj zanimivo, da gre za povsem drugačne izraze: krompir, čompe, repica.... :)
OdgovoriIzbrišiEvo, zdaj poznam celo tri! :)
IzbrišiMislim pa si, da so tu všteta tudi naša zamejska narečja, drugače si ne znam predstavljati, kje so jih toliko našteli. Verjetno gre vmes tudi za veliko množico zelo podobnih besed, v stilu "krumpir", "krampir" ipd.
Ampak vseeno - 132!? :)
Odlična jed! Bi morala biti večkrat na jedilniku...
OdgovoriIzbrišiRes je! :)
IzbrišiSem že pobrskala po spletu za kakšne nadgradnje. Ena mi je padla v oči; vse skupaj na koncu preliješ z na maslu popraženim česnom, v skuto pa zmešaš kakšna zelišča.