sreda, 29. oktober 2014

Z nedeljskim kosilom za piko na i
With a Sunday lunch to top it off



Torej, še preden sva se z Jakoba spustila v "dolino", se je tu in tam sramežljivo prikazovalo sonce, dol grede je bilo še bolj radodarno s svojo toploto, ko pa so naju v prepolni gostilni v času kosil posedli za – po najinem mnenju – najboljšo mizo (beri: miza z odličnim razgledom - bolje se vidi na zadnjem posnetku prejšnje objave), sva uživala v s soncem obsijani pokrajini, ki se je jesensko zeleníla pod nama.
 

Ja, gostilna Dobnikar je ena tistih, kjer zagotovo veš, da ne boš razočaran (ponaša se tudi z znakom Gostilna Slovenija). Obiskujem jo že od malih nog, kamor smo z družino velikokrat zavili po kakem od osvojenih okoliških hribčkov in kjer še dandanes v strežbi videvam iste ljudi (ali pa njihove otroke) kot takrat davno nazaj.

Privoščila sva si okusno nedeljsko kosilo, kjer so bili tako prijazni in prilagodljivi, da so mi namesto gobove juhe, ki jo sicer tudi obožujem in ki je bila sestavni del kosila, prinesli korenčkovo z ingverjem, ki me je pač zamikala, ker ni ravno pogosto na jedilnih listih, za povrh pa sva naročila še sladico, s katero so naju mamili z napisom na tabli že pred vhodom v gostilno in ki je bila čisto po mojem okusu, lahka, izvirna in s sezonskim, domačim priokusom – cimetov sladoled s kostanjevo kremo.
 

Skratka, dobro je tisto kosilo, o katerem, kljub temu da je bilo tradicionalno domače, tako zelo kot je svinjska pečenka s praženim krompirjem, torej nič novega, milo sanjaš še po nekaj dneh, se pravi o celotnem doživetju, z ambientom, ljudmi in hrano vred, in kasneje z veseljem o tem širiš vest.

So, even before we started to descend from Sveti Jakob to the "valley", the sun spread its rays in a shy way here and there, it was much more generous with its warmth on the way down, but when we had been sat at the – by our opinion – the best table (meaning: table with the great view - see it better in the last picture of the previous post) in a very very crowdy gostilna in the time of lunch, we enjoyed the beautiful landscape bathing in sunshine under us.
 

Yes, the Dobnikar is one of those gostilnas where I would invite my foreign friends to taste some good traditional Slovenian cuisine. I have been visiting it since I remember, with my family, after we returned from hiking up many of the lovely surrounding hills.
 

This time, after Sunday lunch we ordered dessert, cinnamon icecream and chestnut cream – I like such desserts, light, original and with seasonal and local touch - delicious!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Lepo je videti, da listaš po mojem spletniku. Vabim te, da napišeš svoje mnenje;

It's nice to see that you're browsing through my blog. I'm inviting you to write your opinion:

Related Posts with Thumbnails